31 maj 2017
Handeln driver på studentfirandet som har blivit ett stort – och potentiellt dyrt – evenemang. Det berättar institutets Lina Midholm i Göteborgs-Posten.
I veckan inleds studentfirandet på många håll i landet och i artikeln ”Studenten – en attraktiv kund” uppmärksammar Göteborgs-Posten att studentfirandet kan bli dyrt för de inblandade. Lina Midholm, forskningsarkivarie vid Dialekt-, namn- och folkminnesarkivet i Göteborg, intervjuas om hur studentfirandet har sett ut genom tiderna och hon berättar att det i dag ofta är ett stort och påkostat evenemang.
”Till stor del är det handeln som driver på, precis som med Halloween och Alla hjärtans dag. I dag kan du köpa hela koncept med allt som har med studenten att göra. Det ska konsumeras, helt enkelt. Jag skulle vilja göra en jämförelse med Norges Russtid, som man ser i TV-serien Skam nu. Där läggs det också mycket pengar”, säger hon i artikeln.
I projektet Skolavslutningar då och nu undersöker institutet hur skolavslutningar och studentfirande har förändrats genom tiderna. I studentfirandet har studentmössan och utspringet funnits med länge, medan andra traditioner har försvunnit eller tillkommit.
Händelser i almanackan: Studentfirande
Händelser i almanackan: Skolavslutning och sommarlov
Projekt: Skolavslutningar då och nu
Gp.se: ”Studenten – en attraktiv kund” (28 maj 2017)