• Huvudmeny

31 maj 2017

”Det ska konsumeras, helt enkelt”

Handeln driver på studentfirandet som har blivit ett stort – och potentiellt dyrt – evenemang. Det berättar institutets Lina Midholm i Göteborgs-Posten.

studenter i studentmössor som firar och lyfter mössorna mot himlen

Studentfirandet – en dyr historia

I veckan inleds studentfirandet på många håll i landet och i artikeln ”Studenten – en attraktiv kundlänk till annan webbplats” uppmärksammar Göteborgs-Posten att studentfirandet kan bli dyrt för de inblandade. Lina Midholm, forskningsarkivarie vid Dialekt-, namn- och folkminnesarkivet i Göteborg, intervjuas om hur studentfirandet har sett ut genom tiderna och hon berättar att det i dag ofta är ett stort och påkostat evenemang.

”Till stor del är det handeln som driver på, precis som med Halloween och Alla hjärtans dag. I dag kan du köpa hela koncept med allt som har med studenten att göra. Det ska konsumeras, helt enkelt. Jag skulle vilja göra en jämförelse med Norges Russtid, som man ser i TV-serien Skam nu. Där läggs det också mycket pengar”, säger hon i artikeln.

Studentfirandet genom tiderna

I projektet Skolavslutningar då och nu undersöker institutet hur skolavslutningar och studentfirande har förändrats genom tiderna. I studentfirandet har studentmössan och utspringet funnits med länge, medan andra traditioner har försvunnit eller tillkommit.

Läs mer

Händelser i almanackan: Studentfirande

Händelser i almanackan: Skolavslutning och sommarlov

Projekt: Skolavslutningar då och nu

Länkar

Gp.se: ”Studenten – en attraktiv kund”länk till annan webbplats (28 maj 2017)

Uppdaterad 06 juni 2017