• Huvudmeny

1.2.2018

Det vanligaste efternamnet bland personer med finsk bakgrund i Sverige är Johansson

Statistiska centralbyrån (SCB) har publicerat en lista på Sveriges vanligaste namn 2017. Dessutom har SCB åt Sisuradio tagit fram statistik på de vanligaste namnen bland sverigefinnar.

Personer med finsk bakgrund i Sverige heter oftast Johansson eller Andersson i efternamn. Det framgår av statistik som Statistiska centralbyrån (SCB) har tagit fram åt Sisuradio. Samma efternamn är populära även bland resten av Sveriges befolkning. Namnforskaren Björn Lundqvist på Institutet för språk och folkminnen tror att den främsta orsaken är giftermål, eftersom det inte har gått att byta till dessa efternamn förrän den nya namnlagen trädde i kraft i juli 2017.

De vanligaste förnamnen bland personer födda i Finland och bosatta i Sverige är Ritva och Marko. Om minst en av föräldrarna är född i Finland är de vanligaste förnamnen Maria och Mikael, och bland tredje generationens invandrare är de vanligaste förnamnen Emma och Alexander.

Läs Sisuradios artikellänk till annan webbplats och se hur vanligt ditt namn är på SCB:s webbplatslänk till annan webbplats.

Uppdaterad 01 mars 2018