• Huvudmeny

8 mars 2018

Fågelskådare i fokus

Vem är dagens fågelskådare? Det undersöker institutets Susanne Nylund Skog i den nya boken Samlare, jägare och andra fågelskådare.

I boken har Susanne Nylund Skog, forskare på Institutet för språk och folkminnen, fokuserat på fågelskådarna själva och deras berättelser. Undersökningen bygger på en webbenkät om fågelskådning och intervjuer med fågelskådare och Susanne Nylund Skog har även tagit del av vandringssägner, reseskildringar, fågelrapporter, handböcker, skönlitterära skildringar och bloggar.

I boken konstateras att föreställningen om fågelskådaren som en äldre man klädd i kaki är på väg att förändras och ge plats för bland andra den kvinnliga nörden och den nya gentlemannen. Det finns olika drivkrafter till fågelskådarintresset. En del skådar fåglar för naturupplevelsens skull, andra för den sociala gemenskapen och för en grupp är själva samlandet på sedda arter och tävlingen med andra det viktiga.

Läs mer

Publikation: Samlare, jägare och andra fågelskådare

Projekt: Fågelskådning

Länkar

SR OBS Kultur: Samlarna försöker fånga sig självalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (21 mars 2018)

Birdlife.se: Vilken slags fågelskådare är du?länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (10 mars 2018)

Hallandsposten: Kryssjägare och dippare spanar på fåglarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (8 mars 2018)

SR Vetandets värld: Fågelskådning har blivit en modern hobbylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (7 mars 2018)

Uppgång: Fågelskådande gentlemen på gånglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (5 februari 2018)

Uppdaterad 04 april 2018