• Huvudmeny

Nybyggares dagliga leverne

Nybyggare i Vilhelmina i mitten av 1800-talet.

Författare: Olof Petter Petterson

Utgivningsår: 1999

I slutet av 1830- talet kom en nybyggrefamilj till foten av Tvärberget i västra delen av Vilhelmina socken, inte långt från sjön Malgomaj. Familjen hette Arvidsson och bestod av fem personer: pappa Gustaf, mamma Ingrid och barnen Sara Stina, Jon Gustaf och Arvid.

Deras förmögenhet bestod av 2 kor och 3 får. Ett hemskt mord i närheten av deras tidigare hem i Ångermanland skrämde dem att flytta västerut till ödemarken. Efter många års slit och umbäranden lyckades de skapa sig en någorlunda dräglig tillvaro på sitt nybygge. I början bodde man tillsammans med djuren.

Deras öden skildras i boken "Nybyggares dagliga leverne" av O.P. Pettersson. Hans skildring är unik. Han började göra anteckningar redan på 1800- talet och träffade den första generationens nybyggarpionärer.

Boken kan läsas som en praktisk handbok i "nybyggeri", men också som en social och psykologisk skildring av livet i en liten nybyggarstuga i södra Lappmarken.

Läs mer/länkar

  • Ingångsord: Läs mer
  • Ingångsord: Läs mer
  • Ingångsord: Läs mer
Uppdaterad 23 september 2016

Villkor

Våra digitala publikationer laddas ned kostnadsfritt som pdf-filer.

Vill du beställa ett tryckt exemplar används ett beställningsformulär. Kostnad för frakt tillkommer och betalning sker via faktura.

Vill du köpa flera olika böcker i samma beställning? Kontakta oss så hjälper vi till!