• Huvudmeny

Byordningar från mälarlänen

Innehåller 400 byordningar i huvudsak från 1740-talet fram till 1840-talet i Stockholms, Södemanlands, Uppsala och Västmanlands län.

Hämta som pdfPDF (pdf, 123.5 MB)

Författare: Wolter Ehn

Utgivningsår: 1982

Byordningar fråm mälarlänen innehåller 400 byordningar i huvudsak från 1740-talet fram till 1840-talet. Dessutom återges några specialförordningar såsom betesordningar, vallgångsordningar och kolningsordningar.

En byordning besår av en samling bestämmelser - med angivande av bötesbelopp - för samordningen av de många gemesamma intressen som byalaget och dess företrädare byåldermannen, byfogden eller sexmannen hade att ta ställning till. Det var frågor om gärdesgårdarna i byn, det gemensamma betet på åker och äng, sådden och slåttern, brandskyddet och inhyseshjonen. Bestämmelser om vilka som fick plocka rovor och ärter i det gemensamma rov- och ärtlandet återges även liksom stadgande om straff för fruktstölder och skadegörelse på byalagets skog. I några fall finns även regler för sjungadet av Staffansvisan, för dand och kortspel m.m.

Uppdaterad 26 september 2016

Villkor

Våra digitala publikationer laddas ned kostnadsfritt som pdf-filer via knappen "Hämta som pdf" på publikationssidan.

Om en publikation finns i tryckt form visas knappen ”Beställ tryckt exemplar” på publikationssidan. Då kan du beställa den via ett beställningsformulär. Kostnad för frakt tillkommer och du betalar mot faktura.

Vill du köpa flera olika böcker i samma beställning? Kontakta oss så hjälper vi till!