• Huvudmeny

Byordningar från mälarlänen

Innehåller 400 byordningar i huvudsak från 1740-talet fram till 1840-talet i Stockholms, Södemanlands, Uppsala och Västmanlands län.

Hämta som pdfPDF (pdf, 123.5 MB)

Författare: Wolter Ehn

Utgivningsår: 1982

Byordningar fråm mälarlänen innehåller 400 byordningar i huvudsak från 1740-talet fram till 1840-talet. Dessutom återges några specialförordningar såsom betesordningar, vallgångsordningar och kolningsordningar.

En byordning besår av en samling bestämmelser - med angivande av bötesbelopp - för samordningen av de många gemesamma intressen som byalaget och dess företrädare byåldermannen, byfogden eller sexmannen hade att ta ställning till. Det var frågor om gärdesgårdarna i byn, det gemensamma betet på åker och äng, sådden och slåttern, brandskyddet och inhyseshjonen. Bestämmelser om vilka som fick plocka rovor och ärter i det gemensamma rov- och ärtlandet återges även liksom stadgande om straff för fruktstölder och skadegörelse på byalagets skog. I några fall finns även regler för sjungadet av Staffansvisan, för dand och kortspel m.m.

Uppdaterad 26 september 2016

Villkor

Våra digitala publikationer laddas ned kostnadsfritt som pdf-filer.

Vill du beställa ett tryckt exemplar används ett beställningsformulär. Kostnad för frakt tillkommer och betalning sker via faktura.

Vill du köpa flera olika böcker i samma beställning? Kontakta oss så hjälper vi till!