Nytt poddavsnitt om klarspråk

Hur kan myndigheter, kommuner och regioner arbeta för att sätta mottagarens behov i centrum? Och varför är det så viktigt? Avsnitt fem av podden Svenskan i samhället handlar om klarspråk och klarspråksarbete i Sverige i dag.

Svarta hörlurar mot en gul bakgrund.

Har du lyssnat på det senaste avsnittet av Isofs podd Svenskan i samhället?

Att uttrycka sig vårdat, enkelt och begripligt kallas för klarspråk. Men vad betyder det egentligen och varför är det viktigt?

I avsnitt fem av Isofs podd Svenskan i samhället medverkar Gabriella Sandström och Ingrid Olsson. De är språkvårdare i svenska med ansvar för just klarspråk på Isofs avdelning Språkrådet. I avsnittet diskuterar de bland annat hur klarspråksarbetet utvecklats de senaste åren, och hur språklagen har påverkat arbetet.

Vilka är framgångsfaktorerna?

Isof delar årligen ut priset Klarspråkskristallen för att belöna en myndighet, kommun eller region för goda resultat i arbetet för begripliga texter. Temat för Klarspråkskristallen 2021 var klarspråk i kristider och vinnare blev Skatteverket. Camilla Lindholm, språkkonsult och språksamordnare på Skatteverket, intervjuas om klarspråksarbetet på Skatteverket och vilka framgångsfaktorer hon har identifierat. Medverkar gör också Karin Hansson, språkvårdare på statistikmyndigheten SCB och Fredrik Åström, kommunikatör på Bodens kommun.

Podden svenskan i samhället logga ikon

Lyssna på avsnittet

Avsnitt fem, Klarspråk – enkelt och begripligt med mottagaren i centrum, går att lyssna på direkt på Isofs webbplats. Du kan också hitta avsnittet genom att söka på Svenskan i samhället på valfri plattform eller app som erbjuder poddar.

Mer information om avsnittet och hur du kan lyssna