• Huvudmeny

Språk

Vi arbetar med språkvård och språkpolitik, dialekter, ortnamn och personnamn. Vi följer svenskans och minoritetsspråkens utveckling i Sverige. Dessutom besvarar vi olika frågor om språk och håller föredrag inom våra ämnesområden. I vår verksamhet ingår forskning och vi ger också ut böcker och tidskrifter.

Aktuellt


 • Berätta om din midsommar!

  22 juni 2016 Sill och små grodorna eller något helt annat? Vi samlar in berättelser om midsommarfirande genom tiderna och vill gärna att du delar med dig av dina tankar och erfarenheter.
 • Insatser för det romska språket och kulturarvet

  22 juni 2016 Institutet har fått i uppdrag av regeringen att genomföra insatser för att bevara och synliggöra det romska språket och kulturarvet.
 • JO lägger ner anmälan om namnbyte

  15 juni 2016 Justitieombudsmannen (JO) väljer att inte ta upp Språkrådets anmälan om högskolan i Jönköpings namnbyte till Jönköping University.
 • Projekt för att tillgängliggöra inspelningar

  14 juni 2016 I institutets samlingar finns tiotusentals timmar inspelat tal. Projektet TillTal har nu fått anslag på 9,7 miljoner för att utreda hur man med talteknologins hjälp kan göra den stora arkivskatten mer tillgänglig för forskning.
 • “Namngivning har symbolisk laddning”

  13 juni 2016 Namnbytet vid högskolan i Jönköping är en viktig symbolfråga. Det tycker Språkrådet vid institutet som nu har JO-anmält högskolan för att inte följa språklagen i beslutet att kalla sig Jönköping University även i svenska sammanhang.

Kontakt


Telefonnummer och telefontider för frågor om namn, dialekter, minoritetsspråk och allmänna språkfrågor.

Till språkrådgivningen.

Ändrade öppettider

Vecka 28–30 (11–31 juli) har institutet stängt för besök. Växeln har öppet måndag–fredag kl. 10–12.

Läs mer om ändrade öppettider för besök och rådgivning i sommar

Nyhetslänkar

Dagens namn i almanackan

Händelser i almanackan


Dialektord

Aktuellt namn


Språkrådet på Facebook

Språkrådet på Twitter

Namn på Facebook

Namn på Twitter

Dialekter på Facebook

Uppdaterad 23 juni 2016