• Huvudmeny

Språk

Vi arbetar med språkvård och språkpolitik, dialekter, ortnamn och personnamn. Vi följer svenskans och minoritetsspråkens utveckling i Sverige. Dessutom besvarar vi olika frågor om språk och håller föredrag inom våra ämnesområden. I vår verksamhet ingår forskning och vi ger också ut böcker och tidskrifter.

Aktuellt

 • ”Svenskan är väldigt stark”

  21 oktober 2016 Svenska språkets utveckling genom tiderna. Det var temat när språkforskaren Erik Magnusson Petzell gästade radioprogrammet Förmiddag i P4 Göteborg.
 • Rapport om nationella minoriteters rättigheter

  17 oktober 2016 En ny rapport om Sveriges efterlevnad av Europarådets konventioner till skydd för de nationella minoriteternas rättigheter har lagts fram av Sverigefinländarnas delegation och Svenska Tornedalingarnas Riksförbund.
 • Hjälp oss att hitta de goda exemplen!

  13 oktober 2016 På internationella klarspråksdagen den 13 oktober vill vi gärna hylla alla som arbetar hårt för att skriva tydliga och begripliga offentliga texter.
 • Nytt häfte av Sveriges medeltida personnamn

  28 september 2016 Jøn (i )s, Jøsse , Iulfridh och Jorun . Det är några av de namn som tas upp i det senaste häftet av Sveriges medeltida personnamn.
 • Svenska från olika håll

  26 september 2016 På vilket sätt pratar en person från Gävle annorlunda än en person från Lund? Får man heta vad man vill och vad menas med ett nationellt minoritetsspråk? Det är frågor som tas upp i det nya webbläromedlet ”Svenska från olika håll”.

Kontakt

Telefonnummer och telefontider för frågor om namn, dialekter, minoritetsspråk och allmänna språkfrågor.

Till språkrådgivningen.

Nyhetslänkar

Dagens namn i almanackan

Händelser i almanackan


Språkrådet på Facebook

Språkrådet på Twitter

Namn på Facebook

Namn på Twitter

Dialekter på Facebook

Uppdaterad 30 september 2016