• Huvudmeny

Språk

Vi arbetar med språkvård och språkpolitik, dialekter, ortnamn och personnamn. Vi följer svenskans och minoritetsspråkens utveckling i Sverige. Dessutom besvarar vi olika frågor om språk och håller föredrag inom våra ämnesområden. I vår verksamhet ingår forskning och vi ger också ut böcker och tidskrifter.

Aktuellt

 • Svenska från olika håll

  26 september 2016 På vilket sätt pratar en person från Gävle annorlunda än en person från Lund? Får man heta vad man vill och vad menas med ett nationellt minoritetsspråk? Det är frågor som tas upp i det nya webbläromedlet ”Svenska från olika håll”.
 • Regeringens förslag om terminologiarbetet

  22 september 2016 Institutet föreslås få ett ökat ansvar för det offentliga terminologiarbetet. Det står klart efter att regeringen i veckan presenterade budgeten för nästa år.
 • Sociala medier som informationskanal och mötesplats

  21 september 2016 Nya numret av Klarspråk handlar om hur myndigheter använder sociala medier.
 • Från Abbekås till Öxnevalla

  21 september 2016 Varför heter sjön Siljan? Vad betyder ortnamnen Ramlösa, Njutånger och Korpilombolo? Nu finns boken Svenskt ortnamnslexikon i en ny upplaga.
 • Symposium om språkforskning

  14 september 2016 Torsdagen den 24 november ordnar Dialekt-, namn- och folkminnesarkivet i Göteborg ett språkvetenskapligt heldagssymposium med temat Nya vägar inom språkforskningen.
 • Minoritetsspråkslagen ses över

  14 september 2016 Hur kan lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk bli bättre och mer effektiv? Det är frågan för den statliga utredning som nu ska se över lagen.

Kontakt

Telefonnummer och telefontider för frågor om namn, dialekter, minoritetsspråk och allmänna språkfrågor.

Till språkrådgivningen.

Nyhetslänkar

Dagens namn i almanackan

Händelser i almanackan


Språkrådet på Facebook

Språkrådet på Twitter

Namn på Facebook

Namn på Twitter

Dialekter på Facebook

Uppdaterad 21 september 2016