• Huvudmeny

Språk

Vi arbetar med språkvård och språkpolitik, dialekter, ortnamn och personnamn. Vi följer svenskans och minoritetsspråkens utveckling i Sverige. Dessutom besvarar vi olika frågor om språk och håller föredrag inom våra ämnesområden. I vår verksamhet ingår forskning och vi ger också ut böcker och tidskrifter.

Aktuellt

 • Heldagsseminarium om språk och integration

  25 november 2016 På tisdagen deltog Språkrådet i seminariet "Språk och integration – översättning och tolkning i samhällets tjänst". Seminariet går att se på Europahusets webbplats.
 • Lediga tjänster

  23 november 2016 Vill du vara med och driva och utveckla myndighetens arbete med svenska? Nu söker vi två språkvårdare i svenska.
 • Dubbla efternamn tillåts i ny namnlag

  9 november 2016 På onsdagen antog riksdagen regeringens förslag till en ny lag om personnamn. En av de största förändringarna är att det blir tillåtet med dubbla efternamn, berättar namnforskare Katharina Leibring.
 • Är det dags att låta de och dem bli dom?

  4 november 2016 Frågan om de och dem eller dom har diskuterats ivrigt i medierna de senaste veckorna. Språkliga reformer väcker alltid debatt, säger institutets Lena Lind Palicki.
 • Välkommen till oss på Arkivens dag!

  3 november 2016 Den 12 november öppnar vi dörrarna till våra arkiv. Visning av samlingarna, föredrag och bokbord står på programmet.
 • Beslut om ny personnamnslag

  3 november 2016 Den 9 november antar riksdagen regeringens förslag till en ny personnamnslag.
 • Ändrad ansökningstid för bidrag till minoritetsspråk

  2 november 2016 Från och med den första december går det att söka bidrag till projekt som främjar de nationella minoritetsspråken.

Kontakt

Telefonnummer och telefontider för frågor om namn, dialekter, minoritetsspråk och allmänna språkfrågor.

Till språkrådgivningen.

Öppettider i jul

Fredag 23 december till och med fredag 30 december samt torsdag 5 januari har institutet stängt för besök och rådgivning. Växeln är öppen kl. 10–12.

Nyhetslänkar

Dagens namn i almanackan

Händelser i almanackan


Språkrådet på Facebook

Språkrådet på Twitter

Namn på Facebook

Namn på Twitter

Dialekter på Facebook

Uppdaterad 28 november 2016