• Huvudmeny

Språk

Vi arbetar med språkvård och språkpolitik, dialekter, ortnamn och personnamn. Vi följer svenskans och minoritetsspråkens utveckling i Sverige. Dessutom besvarar vi olika frågor om språk och håller föredrag inom våra ämnesområden. I vår verksamhet ingår forskning och vi ger också ut böcker och tidskrifter.

Aktuellt

 • kvinna med paraply fotad bakifrån

  "Fruntimren håller inte tätt"

  18 juli 2016 Fram med paraplyet – här kommer fruntimmersveckan. Om den verkligen är särskilt regnig låter vi vara osagt och dyker istället ned i veckans välkända förnamn.
 • Ortnamn på teckenspråk

  12 juli 2016 Hur säger man Stockholm på teckenspråk och varför ser tecknet ut som det gör? Och hur har huvudstaden egentligen fått sitt svenska namn? Vi tittar närmare på några vanliga ortnamn.
 • Semestertider i Sverige

  6 juli 2016 Juli är här och nu börjar semestertiden för många i Sverige. Vi tittar närmare på semestern – en härlig företeelse men ett lite lurigt ord…
 • ”Vi firar jubileum med flaggan i topp”

  1 juli 2016 Inblicken . I sommar firar Institutet för språk och folkminnen tio år. Ingrid Johansson Lind har varit generaldirektör större delen av den tiden och hon ser fram emot att följa med myndigheten de första stegen in i nästa årtionde.
 • Nytt häfte av OÖD

  27 juni 2016 Tröskkona, tuggtand, tyttgubbe och uppeiväder. Det är några av orden som behandlas i senaste delen av "Ordbok över folkmålen i övre Dalarna".

Kontakt


Telefonnummer och telefontider för frågor om namn, dialekter, minoritetsspråk och allmänna språkfrågor.

Till språkrådgivningen.

Ändrade öppettider

Vecka 28–30 (11–31 juli) har institutet stängt för besök. Växeln har öppet måndag–fredag kl. 10–12.

Läs mer om ändrade öppettider för besök och rådgivning i sommar

Nyhetslänkar

Språkrådet på Facebook

Språkrådet på Twitter

Namn på Facebook

Namn på Twitter

Dialekter på Facebook

Uppdaterad 23 juni 2016