• Huvudmeny

Språk

Vi arbetar med språkvård och språkpolitik, dialekter, ortnamn och personnamn. Vi följer svenskans och minoritetsspråkens utveckling i Sverige. Dessutom besvarar vi olika frågor om språk och håller föredrag inom våra ämnesområden. I vår verksamhet ingår forskning och vi ger också ut böcker och tidskrifter.

Aktuellt

 • Båda från Skåne - vitt skilda dialekter

  29 augusti 2016 "Har Louise tvättat bort sin skånska?", undrade Thomas Nordegren i det populära Nordegren & Epstein i P1. Institutets dialektexpert Mathias Strandberg redde ut saken och gav samtidigt en lektion i skånska.
 • ”Klarspråk handlar om tillgänglighet för alla”

  24 augusti 2016 Inblicken . Myndigheterna har blivit bättre på klarspråk, men än finns mycket kvar att göra. Det säger Gabriella Sandström och Ingrid Olsson som arbetar med klarspråk på Språkrådet.
 • Släktforskardagarna 2016

  19 augusti 2016 Institutet fanns på plats som utställare när de årliga släktforskardagarna hölls i Umeå den 20-21 augusti.
 • Angeläget språkpolitiskt samtal

  18 augusti 2016 Tisdagen den 16 augusti träffades representanter från flera universitet och högskolor på Språkrådet i Stockholm för att samtala om den aktuella språksituationen i Sverige.
 • Fiskrika fester

  1 augusti 2016 Under sommarens högtider finns gott om fisk och skaldjur på matborden. Till midsommar var det sill, och nu i augusti väntar kräftor och surströmming.

Kontakt


Telefonnummer och telefontider för frågor om namn, dialekter, minoritetsspråk och allmänna språkfrågor.

Till språkrådgivningen.

Nyhetslänkar

Dagens namn i almanackan

Händelser i almanackan


Dialektord

Aktuellt namn


Språkrådet på Facebook

Språkrådet på Twitter

Namn på Facebook

Namn på Twitter

Dialekter på Facebook

Uppdaterad 23 augusti 2016