• Huvudmeny

Namn

Pompe, Vättern, Röda rummet, Zlatan, Ronja, Lindex, Eva, Björklöven, Magnus Ladulås... Namn är en viktig del av språket och bruket av namn en grundläggande mänsklig egenskap. På Institutet för språk och folkminnen bedriver vi forskning och sprider kunskap kring namns ålder, ursprung, betydelse och användning. I våra samlingar dokumenteras namnbruket i Sverige, såväl vad gäller ortnamn som personnamn och övriga namn.

Aktuellt

  • Fruntimrens blöta vecka

    kvinna med paraply fotad bakifrån 18 juli 2019 Fram med paraplyet – här kommer fruntimmersveckan. Om den verkligen är särskilt regnig låter vi vara osagt och dyker istället ned i veckans välkända förnamn.
  • Dynamiken i bebyggelsenamn

    NORNA-rapport 97, Bebyggelsenamnens dynamik 4 juli 2019 Vilka metoder kan användas för att skilja olika kronologiska skikt av bebyggelsenamn från varandra? Och på vilka sätt kan namngivningen av gator påverka rumskänslan i en storstad? Det är ett par av de frågor som behandlas i den nya rapporten Bebyggelsenamnens dynamik .
  • Ministern besökte Isof

    Porträtt på Amanda Lind, som talar och gestikulerar. 23 maj 2019 Onsdag 22 maj gjorde kultur- och demokratiminister Amanda Lind ett studiebesök hos Isof i Uppsala. Ministern fick en visning av arkiv och lokaler och bjöds på en rik palett av exempel ur verksamheten.

Kontakt


Namnfrågor
: 0200-38 44 44

Telefontid: tisdag–torsdag,
10–12, 13–15

E-post: namn@
sprakochfolkminnen.se

Mer om kontakt och rådgivning

Ändrade öppettider

Den 21 augusti har namnarkivet i Uppsala stängt för besök.

Aktuellt namn

Dagens namn

Händelser i almanackan

Facebook

Uppdaterad 13 augusti 2019