8 november 2018Smögen, Hunnebostrand, Kungshamn och Bohus-Malmön – namnen låter sommar och bad för många. Men vad kommer ortnamnen ifrån, och hur länge har de använts? Det är frågor som tas upp i den nya boken Ortnamnen i Sotenäs härad.
6 november 2018Den 10 november är det dags för Arkivens dag, en dag då landets arkivinstitutioner bjuder in till öppna hus. Isof deltar på flera håll i landet.
24 september 2018Webbläromedlet Svenska från olika håll närmar sig svenska språket med hjälp av bland annat dialekter, ortnamn, personnamn, minoritetsspråk. Nu kan läromedlet i svenska även läsas på arabiska.
18 juli 2018Fram med paraplyet – här kommer fruntimmersveckan. Om den verkligen är särskilt regnig låter vi vara osagt och dyker istället ned i veckans välkända förnamn.
16 april 2018I ett öppet föredrag som hålls tisdagen den 24 april får vi möta både ortnamn som har att göra med ordet troll och folktrons troll såsom de skildras i våra folkminnesuppteckningar.
28 mars 2018Varför firar vi påsk och hur har påsken firats genom tiderna? Vem är Påsklåskan? Var ligger Blåkulla och hur får man respass dit? I våra påskägg hittar du intressant läsning om påsken och en frågesport där du kan testa dina påskkunskaper.
12 mars 2018Den yngre kungliga generationen fortsätter med att ge de små prinsessorna franskklingande namn: Estelle och Leonore får sällskap av Adrienne.
6 mars 2018På hemsidan kulturarv2018.se berättar institutet om olika kulturarv i Gävleborgsregionen. Varje månad under kulturarvsåret uppmärksammas dialekter, folkminnen och namn från arkiven.
1 mars 2018Anna och Lars behåller förstaplatsen i listan över de vanligaste namnen i Sverige och för efternamnen är det Andersson och Johansson som toppar. Bland klättrarna syns Ella, Olivia, Mohamed och Ludvig.
19 december 20171851–1930 emigrerade runt 1,2 miljoner svenskar till Amerika. Det svenska språket följde med över Atlanten och levde vidare i amerikasvenskan och i namn på kartan. I den nya utställningen Hälsningar from Amerikat fördjupar vi oss i utvandrarna och deras språk.
7 november 2017Den 11 november är det dags för Arkivens dag, en dag då landets arkivinstitutioner bjuder in till öppna hus. Årets tema är Synd och skam.
13 september 2017Institutet finns med bland utställarna när Bokmässan i Göteborg slår upp dörrarna den 28 september 2017. Du hittar oss i monter B01:08.
16 maj 2017Kommer fler personer att byta efternamn nu? Går det att ha dubbla dubbla efternamn? Det var frågor som dök upp när institutets Katharina Leibring intervjuades om nya namnlagen i Aftonbladet Morgon.
11 april 2017Varför firar vi påsk och hur har påsken firats genom tiderna? Vem är Påsklåskan? Var ligger Blåkulla och hur får man respass dit? I våra påskägg hittar du intressant läsning om påsken och en frågesport där du kan testa dina påskkunskaper.
28 mars 2017Modenamn från 40- och 50-talet kan bli nästa trend bland föräldrar som ska namnge sina barn. Det säger namnforskaren Katharina Leibring i en artikel i Upsala Nya Tidning.
23 mars 2017Geten är ett av våra äldsta husdjur och har alltid stått människan nära. I den nya boken Geten i Sverige berättar åtta forskare från olika områden om tamgetens betydelse och tillvaro i Sverige.
16 mars 2017Namn engagerar och har en förvånansvärt central roll i språket, inte minst som identitetsmarkörer. Men vad har olika namn för roll i språket hos flerspråkiga personer?
14 februari 2017Torsdagen den 4 maj ordnar Dialekt-, namn- och folkminnesarkivet i Göteborg ett språkvetenskapligt heldagssymposium med temat Svenskan i världen.
7 februari 2017Kräkånger, Drakaberget, Hakabrännan, Gumhamn, Lugnet och Månen. Den senaste delen av Övre Norrlands ortnamn handlar om bebyggelsenamnen i Skellefteå kommuns södra del.