• Huvudmeny

2005-2006

FAR

Initialförkortningen FAR (eller far) står för 'fysisk aktivitet på recept'. Det har på kort tid blivit ett oerhört spritt uttryck inom den svenska sjukvården.

Det hela handlar om att fysisk aktivitet är världens bästa medicin, många gånger bättre än piller, och att en halvtimmes fysisk aktivitet om dagen håller kroppen i god trim. Så här står det i Vårdguiden: "Fysisk aktivitet på recept innebär att du får en ordination på en aktivitet du ska utföra. Det kan till exempel vara promenader eller simning. Vårdcentralerna kan också remittera till ledarledda aktiviteter. I receptet står det när du ska utföra aktiviteten och under hur lång tid den ska utföras. Ordinationen ges i behandlande eller förebyggande syfte och är speciellt anpassad för ditt behov. Ibland kombinerar du den fysiska aktiviteten med läkemedel."

Ett närliggande begrepp – och ett annat spritt uttryck – är fyss, 'fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling'. Ofta skrivs de två förkortningarna med stor bokstav och dessutom med en ®-symbol för att visa att metoderna också är registrerade som varumärken. Eftersom de primärt beskriver metoder, finns det ingen anledning att skriva ut symbolen. Uttalas de som ord (det vill säga inte bokstav för bokstav), bör de dessutom skrivas med små bokstäver: far och fyss.

Uppdaterad 05 maj 2014