• Huvudmeny

januari 2006

Podd, podda, poddare

Poddsändning, av eng. podcasting, är en tjänst som möjliggör nedladdning av lagrade filer med radio, musik, videofilm etc. via Internet och som sedan kan spelas upp i en dator eller en mp3-spelare.

Från början skedde nedladdningen enligt ett schema som användaren ställde in, men nu kan filerna normalt hämtas och laddas ner manuellt från webbplatser som erbjuder tjänsten. Särskilt populärt är s.k. poddradio. 

Det engelska ordet pod betyder ’fröskida’, ’kapsel', men bildligt också ’grej’, ’mojäng’. Ledet pod avspeglar dock framför allt det faktum att det första datorprogrammet för poddsändningar skrevs för Apples kända musikspelare Ipod. Det senare ledet, casting (sv. sändning), är hämtat från broadcasting
(sv. rundradio). Stavningen podd, som redan är relativt etablerad, är en anpassning till svenska stavningsregler (jfr jobb, stopp, webb m.fl.). Använd förledet podd i sammansättningar som poddtjänst, poddradio, poddartiklar etc.

Apples iPod är som bekant en global jättesuccé, och poddtekniken har gett Ipodanvändarna ytterligare ett kärt användningsområde i det som många betraktar som en livsstil – att podda. Det är ett vardagligt ord som innefattar allt det man gör med och runt sin kära Ipod: lyssna på musik, redigera sina bild- och musikbibliotek, köpa filer hos Apples nedladdningstjänst iTunes etc. Denna växande skara människor kallas lite skämtsamt för poddare.

Uppdaterad 20 mars 2014