• Huvudmeny

december 2011

Bebis-tv

Barn-tv och dess eventuellt fördummande egenskaper har diskuterats i årtionden. Men nu växer intresset för och debatten runt bebis-tv – alltså tv för de allra minsta, barn mellan 0 och 3 år.

I flera länder finns sedan fler år tillbaka särskilda kanaler som bara sänder bebisprogram. Kanalerna marknadsförs inte sällan med pedagogiska argument; alla program sägs främja bebisens förmåga att interagera med omvärlden och tillgodose behovet av stimulans. Ämnet har beforskats; enligt en amerikansk studie tyder ingenting på att tv-programmen gör bebisarna smartare.

Kanske är det därför vissa kanaler, som brittiska Baby TV, även betonar tv-mediets fördelar för föräldrar – på natten sänder man ”lugnande” program som ska skapa en harmonisk atmosfär och hjälpa sömnlösa spädbarn att somna om.

I Sverige är bebisteater ett mer känt koncept, som inte ifrågasatts tillnärmelsevis lika mycket. Det är talande inte bara för vår syn på fin- och fulkultur, utan också för det rådande idealförhållandet mellan förälder och barn: en bra förälder tar med sin bebis på teater, en dålig lämnar ungen framför tv:n. 

Uppdaterad 05 maj 2014