• Huvudmeny

februari, 2008

Bullerbysyndromet 

Det kallas för Bullerbysyndromet eller Bullerbüsyndromet (på tyska das Bullerbü-Syndrom), att Astrid Lindgrens böcker till absurditet präglar den tyska bilden av Sverige.

Christiane Sadlo spelar under pseudonymen Inga Lindström i Tyskland in sagoliknande och omåttligt populära filmer om Sverige där allt är så där utopiskt gulligt som i Bullerbyn. De utger sig för att handla om Sverige, är inspelade i Sverige och sänds på bästa sändningstid i tysk tv.

Nästan en fjärdedel av Astrid Lindgrens världsupplaga säljs i Tyskland och resor till ”Astrid Lindgren-land” lockar stora skaror tyska turister hit. Böckerna och filmerna, både Lindgrens och Lindströms, inverkar också på tyskarnas stora intresse för att köpa sommarstugor i Sverige

En temakväll om Bullerbysyndromet hölls nyligen på Goetheinstitutet i Stockholmlänk till annan webbplats. Där pågår nu en utställning, Pippi auf Deutschland-Tour – Eine Ausstellung über Astrid Lindgrens Erfolg und Popularität in Deutschland.

Christiane Sadlos filmer visar ett Sverige som inte finns, ett slags romantiska sagor. Man undrar hur många tyskar som blir grymt besvikna när de anländer till ett Skåne med tunga Malmöförorter och kriminella mc-gäng?

Uppdaterad 05 maj 2014