• Huvudmeny

november 2012

Det nya svarta

”Erotik är det nya svarta”, skrev Expressen GTlänk till annan webbplats nyligen i en artikel. Från att handla om trender inom mode har det nya svarta kommit att stå för något som är inne – egentligen vad som helst, bara det är hett nog. Men var kommer uttrycket från, och varför just färgen svart?

Enligt engelska Wikipedialänk till annan webbplats användes uttrycket the new black i modekretsar redan på 1980-talet. Det första kända belägget kommer från en artikel i Los Angeles Times från 1983 som hänvisar till att modeikonen Gianfranco Ferré vid förvisningen av det årets kollektioner sa att ”grått var det nya svarta”. Med det avsåg han att grått nu fyllde samma funktion som svart gjort tidigare, nämligen att utgöra den färg som andra färger användes i kontrast till, vanligen svart, grått, brunt eller blått. Uttrycket kom sedan alltmer att användas av formgivare av kläder och andra produkter som beteckning på denna färg.

Det första kända belägget på svenska är från 2002 och syftar på just användningen av färger inom mode: ”Rött, vitt och blått (stjärnbanerets färger) är det nya svarta, siar Tommy Hilfiger, som för övrigt aldrig använt sig av någon annan färgskala.”  Men från modevärlden har uttrycket nu alltså spritt sig vidare, och i dag kan det uppenbarligen användas om vad som helst. Inte heller i denna överförda betydelse är uttrycket nytt, men det har ökat i användning på senare tid.

”Nordisk litteratur är det nya svarta”, sa enligt flera tidningar till exempel Maria Källson, ny bas för Bok- och biblioteksmässan i Göteborg, när hon presenterade årets tema. Några andra belägg från den senaste månaden: ”Färskpressat à la minute är det nya svarta”; ”Syrad mat är det nya svarta”; ”Vod – Video on demand – kallas det nya svarta i tv-världen”; ”Att vara pensionär är det nya svarta”; ”Trenden kommer från USA, där grönt sex är det nya svarta”; ”Podcasten utropades som det nya svarta redan 2005”; ”Problemlösning i realtid är det nya svarta”; ”Eurohatet är det nya svarta”.

Som synes har det gått rejäl inflation i det nya svarta, som samtidigt är en av många varianter på den redan kraftigt överanvända öppna konstruktionen x är det nya y, en så kallad snowclonelänk till annan webbplats. Får vi gissa att uttrycket det nya svarta inte längre är det nya svarta 2013?

Uppdaterad 05 maj 2014