• Huvudmeny

augusti 2009

Flashpacker, glamping och gypset

I semestertider dyker det ofta upp nya ord för nya semesterfenomen. Som flashpackern, en backpacker (ryggsäcksresenär) med lite högre krav på bra standard.

Ordet kommer av engelskans flashy, ’vräkig, lyxig’, numera försvenskat till flashig

När flashpackern ger sig ut på vägarna handlar det förstås om glamping, en mer glamourös form av camping (av glamour och camping). Den som glampar vill ha gourmetmat, sköna sängar och reser ogärna tältet själv.

I likhet med de flesta andra dödliga befinner glamparen sig dock förmodligen på den i konjukturnedgången så populära hemestern (semester hemma) eller svemestern (semester i Sverige).

Mer rörliga är människorna som det engelska modeuttrycket gypset beskriver (av gypsy, här närmast ’resande’, och jet set). Det handlar om så kallade fria människor, konstnärer, surfare, författare eller vilka moderna människor som helst som har möjlighet att resa omkring och arbeta, träffa människor och bosätta sig på olika platser i världen. En gypset bor gärna fint men hellre i designat tält på Ibiza eller i Marocko än på hotell i Saint Tropez. Fenomenet förklaras ingående i den nyligen utkomna boken ”Gypset style” avJulia Chaplin.

Uppdaterad 05 maj 2014