• Huvudmeny

november 2011

Fotspårsturism

Fotspårsturism är den nya turistmagneten. Det handlar om att resa eller vandra i kända personers fotspår.

Man kan till exempel följa Wallander i Ystad, Arn i Västergötland, Bergman på Fårö eller Stieg Larssons figurer Lisbeth Salander och Mikael Blomqvist i Stockholm. Den så kallade fotspårsturismen växer så det knakar. 

Men fotspårsidén används också som ett led i att marknadsföra något som inte nödvändigtvis är så känt sedan tidigare. Eller som rent tidsfördriv. I vikingabyn Valshall i Blekinge ska man till exempel kunna gå i vikingapersonen Säbjörns fotspår, en person hämtad från Katarina Mazettis bok ”Blandat blod” som utspelar sig i landet Blecinga. Och på Gotland har semestrande ungdomar kunnat svara på kluriga gåtor under vandringar runt Visby i spåren efter den unge detektiven Emil i Anna Jansson deckarserie.

Ibland kallas fenomenet också för vandring: deckarvandring, filmvandring, Astrid Lindgren-vandring, Abbavandring och så vidare (se månadens ord augusti 2010länk till annan webbplats). Vandringsturism, det vill säga att vandra i berg och skog, är däremot något helt annat – även om också det är mäkta populärt i dag.

Uppdaterad 20 mars 2014