• Huvudmeny

februari 2013

Gastropub, gastronaut

2010-talet har blivit matens decennium; det har aldrig varit så rätt att vara intresserad av råvaror och matlagning. Surdeg, biodling och kolonilott är statussymboler för den livsstilsmedvetna.

Samtidigt får det gärna vara okonstlat och enkelt; även i Sverige vill vi träffa våra vänner över god bit mat mitt i veckan.

Det är här gastropuben kommer in i bilden. I Storbritannien har den varit en självklarhet i många år; där är ju pubkulturen mer utbredd och det är inte ett dugg förvånande att råvaruvurmen nått in i pubköken. En gastropub serverar okonstlad mat lagad på fina, gärna närproducerade råvaror. Glöm flottig pubmat i rökfyllda lokaler, här står smaklökarna i centrum. Men kanske börjar britterna tröttna på gastropubarnas pretentioner; nyligen meddelade en redaktör för publikationen The good food guidelänk till annan webbplats att de bannlyst ordet gastropub eftersom det blivit alltför trendigt och intetsägande.

Dit har vi inte hunnit i Sverige än. Här blev gastropuben riktigt populär först för något år sedan, och populariteten verkar bestå. Men för den som kallar sig gastronaut, det vill säga utforskare i matkosmos, är gastropuben nog inte tillräckligt spännande. Kanske går man hellre till ett ställe utan fast meny, som lyxkrogen Gastrologik där ”unika råvaror förädlas på ett logiskt sätt till spännande gastronomi”.

Förledet gastro- är grekiska och betyder helt enkelt ’buk, mage’. I moderna sammansättningar får det ofta stå för en förkortning av gastronomi, ’finare kokkonst’ (i dag kan man även utbilda sig till gastronom på flera högskolor runt om i landet). I medicinskt fackspråk betecknar gastro- dock åkommor som kan drabba magen. 

Uppdaterad 20 mars 2014