• Huvudmeny

oktober 2012

Henifiera

Om du läst tidningar, tittat på tv, lyssnat på radio eller surfat på internet den senaste månaden kan du omöjligen ha missat att hen-debatten, som pyrde lågintensivt under sommaren, har blossat upp på nytt.

Gnistan tändes av ett tillägg i DN:s interna skrivregler: skribenterna instrueras att undvika hen i nyhets- och reportagetexter (ordet får däremot användas i exempelvis citat, krönikor och där det kan anses motiverat i övrigt).

När dessa riktlinjer blev offentliga utbröt en livlig debatt. En helt oförarglig redaktionell princip, tyckte vissa. Censur, ansåg andra. En som inte nöjde sig med att diskutera saken var webbprogrammeraren och frilansjournalisten Oivvio Polite. Hen tog saken i egna händer och släppte en henifierad version av DN:s webbplats, nämligen DHEN.se, där alla han och hon automatiskt blir hen, och där man förvandlas till en. Syftet var, enligt upphovspersonen själv, att påminna om att språket inte är neutralt och att det innebär en värdering även att välja de pronomen vi är vana vid sedan gammalt

Snart kom uppgifter om att Bonnier hade polisanmält den henifierade sajten, något som företaget senare förnekade. Sedan tidigare finns sajten henerator.se, ett program som byter ut alla han och hon i webbläsaren mot hen, och alltså gör det möjligt för hen som vill att henifiera vilken tidning som helst. 

Uppdaterad 20 mars 2014