• Huvudmeny

augusti 2013

Hypa

”På röda linjen kan man chilla, hypa och göra vad man vill.” Ungefär så uttryckte sig en ung man i tidningen Metro, när han fick frågan vilken tunnelbanelinje som han gillade bäst (exemplet hämtat från bloggen Språkstördlänk till annan webbplats).

Många läsare kanske associerar till det lånord som ibland försvenskas till hajpa, det vill säga att hylla olika fenomen eller personer. Men hypa i det här sammanhanget är en avledning av ett annat ord, nämligen hyperaktiv. Den som hypar far omkring med farlig fart – man är överenergisk, springer runt, som om man druckit en massa energidryck, men är ofta lite flummig och på lite galet humör.

Hypa i Metros citat ska alltså ses som motsatsen till chilla. Ordboken Slangopedialänk till annan webbplats har en egen och målande definition: ”Man kan lätt likna de hypade individerna i T-banan vid en hop gnuer som skräckslaget flyr undan ett rovdjur för sin överlevnad.”
Språkrådet ser ingen anledning att hajpa hypandet, utan uppmanar alla läsare att chilla i kollektivtrafiken även framledes. 

Uppdaterad 05 maj 2014