• Huvudmeny

december 2012

Kött och kötta

Julen är på många sätt köttets stora högtid; vi inmundigar kött i många former och smaker – sylta, fläsklägg, prinskorvar, revbensspjäll, köttbullar, julskinka.

Och kött är som bekant på modet; det har skrivits många spaltmeter om korv och viltkött i våra tidningar de senaste åren. Det har för vissa nästan blivit en religion, där man till exempel kan vara vilterian och bara äta vilt. Samtidigt har vi nåtts av forskarrön som varnar för alltför hög konsumtion av framför allt rött kött, så till den grad att det nu talas om att man kan drabbas av köttcancer.

Kött är dessutom en av de största enskilda orsakerna till dagens klimathot. Därför satsar forskarna nu stora resurser på att få fram odlat kött, som tas fram i laboratorier. Sådant kött har man redan lyckats tillverka, men det lär dessvärre dröja en del år innan det kan konkurrera i pris och smak med djurkött.
Kött behöver inte heller alltid vara så konkret köttigt och blodigt som vi föreställer oss. Förr användes kött som bekant ofta som metaforisk konstrast till det andliga, som i uttrycket köttets lustar. Eller i uttryck som köttslig dotter, ’biologisk dotter’, och människor av kött och blod, ’riktiga, levande människor’.

Nu används det också allt oftare i betydelsen ’fysisk’, i kontrast till det som är virtuellt och icke-fysiskt. Det talas inte minst bland datorspelare och it-människor om köttvärlden (den fysiska världen), köttvaluta (riktiga pengar) och så vidare. Samma fenomen finns i engelskan där meatspace, ’köttrymden’, och cyberspace, ’cyberrymden’, är varandras motsatser.
Vi har till och med fått ett verb, kötta, kanske som en parallell till fläska (på). Det kan betyda lite av varje och vara antingen lite mer konkret, ’tränga sig fram, trycka på (med kroppen)’, eller lite mer abstrakt, ’stå på sig, ge järnet, jobba på, ta i allt vad man orkar’: ”Nu ska vi kötta så vi kommer fram till scenen!” (sagt av en konsertbesökare), ”I andra åket tänker jag bara köra på, jag tänker bara kötta” (sagt av en alpin skidåkare).

Språkrådet önskar en riktigt god jul med mycket och god julmat, med eller utan kött!

Uppdaterad 05 maj 2014