• Huvudmeny

juli 2010

Lillebrorssamhälle 

Uttrycket storebrorssamhälle känner vi sedan gammalt. Ursprunget är George Orwells dystra framtidsskildring ”1984”, där medborgarna i storebrorsstaten hela tiden är övervakade. Orwells diktator kallas för just Storebror.

Uttrycket lillebrorssamhälle har myntats på senare tid. ”Lillebror” är vi vanliga medborgare, i motsats till storebror staten. I lillebrorssamhället kan vi alla med ett par enkla tangenttryckningar ta reda på känslig information om varandra – uppgifter som inkomst, bostadsadress och eventuella betalningsanmärkningar.

I och med den nya kreditupplysningslag som kommer i augusti kommer dock lillebror att få svårare att få tag på den här typen av information – uppgifterna får bara delas ut till den som har ett verkligt behov av att ta del av den. Lillebror får ta ett steg tillbaka.

Men man kan också se Facebook, offentliga webbdagböcker och bloggar som en annan sida av lillebrorssamhället, där vi kan ta del av både grannars och främmande människors privatliv, 24 timmar om dygnet. Här rycker lillebror framåt med stormsteg. 

Uppdaterad 20 mars 2014