• Huvudmeny

juni 2010

Morotsaktivism

För ett år sedan hade vi prokottlänk till annan webbplatssom månadens nyord, ett slags positiv motsats till bojkott, att främja något som är bra snarare än att protestera mot det som är dåligt. Ofta en effektivare metod än bojkotten.

Det tänkandet har växt sig starkare hos många under året som gått och nu finns den betydligt trevligare ordbildningen morotsaktivism för samma fenomen. Tanken bakom morotsaktivism är att spela ut företag mot varandra för att få dem att agera miljövänligt, rättvist eller på andra sätt moraliskt riktigt. Det finns morotsaktivister i ett tiotal länder i världen, med den gemensamma paraplywebben carrotmob.orglänk till annan webbplats.

En aktion går ofta ut på att en morotsmobb (av engelskans carrotmob), det vill säga en stor samling människor, besöker en butik, en krog eller ett kafé som tänker grönt och socialt och främjar ägarna genom att handla för mycket pengar. Fast en sådan grupp vardagshjältar vill man väl inte gärna kalla mobb (i Finland heter det till och med porkkanamafia, ’morotsmaffia’)? Morotsaktivister eller morotsgrupp är bättre. 

Uppdaterad 20 mars 2014