• Huvudmeny

augusti 2011

Paddagogik

Hört talas om paddagogik? Nej, här är det varken groddjuret padda eller bilmodellen med samma smeknamn som åsyftas, utan den populära pekplattan Ipad, vars djuriska smeknamn snabbt spreds bland landets teknikintresserade.

”Trots att iPad ännu inte har haft en officiell svensk premiär äger minst 50 000 svenskar redan en padda, enligt olika uppskattningar” (Ipad-bloggen, 29 november 2010). Ibland kallas också pekplattor av andra märken för padda: ”Samsung blir först med padda i Sverige” (IDG.se, 25 november 2010).

I paddans kölvatten myntades så nyordet paddagogik, som förstås är en lek med orden pegagogik och padda. Det blir allt vanligare att pekplattan, kanske i synnerhet Ipad, används som pedagogiskt redskap i förskolan. Flera svenska kommuner arbetar med projekt där man undersöker hur ny, interaktiv teknik kan användas i det pedagogiska arbetet. Kanske inte så konstigt, med tanke på att två av tre barn i åldern två till fem år regelbundet använder datorn. Läs mer på Mediebarn.se

Paddagogik förekommer än så länge sparsamt eller inte alls i tidningstext, men i bloggar och på Twitter används ordet ganska flitigt. Två exempel är skolbloggarna Ellabloggenlänk till annan webbplats och AV-centralen Trelleborglänk till annan webbplats. Besök dem om du vill veta mer om paddagogikens värld.

Uppdaterad 20 mars 2014