• Huvudmeny

april 2013

Rävdiska

För många småbarnsföräldrar är egentid hårdvaluta. Vardagssysslor som förr var trista kan plötsligt framstå som en sällsynt chans att få stå i egna tankar en stund.

Om du har barn kanske du känner igen dig: plötsligt tar du några extra varv med diskborsten på varje tallrik, sköljer av besticken onödigt länge och torkar kaffekoppen kruttorr. Du rävdiskar. Och du får stå ostörd.

Benämningen (om än inte företeelsen) myntades av journalisten Andrev Walden i Aftonbladet 5 november 2012. Ordet fick ett positivt mottagande på Twitter och bland andra nätskribenter; på bloggen tojren.blogspot.selänk till annan webbplats föreslås fler rävaktiviteter som rävträna, rävblogga och rävmixa musik.

Räven som symbol för slughet är förstås inget nytt i svenskan. Sova räv har många säkert hört (och gjort). Den som ätit rävägg är klok och förslagen, enligt ett talesätt från 1600-talet. Att sälja någon en rävastjärt är att smickra någon, och rävegråt är hycklad sorg. Rävdiskandet, rävkissandet och rävtwittrandet är alltså bara en logisk fortsättning på en lång språklig tradition av rävuttryck. Kanske kommer det fler? 

Uppdaterad 20 mars 2014