• Huvudmeny

april, 2008

Spökförare

Ordet spökförare har alltmer börjat användas för betydelsen ’fordonsförare som kör i fel körriktning på en dubbelfilig väg’.

Vi har sannolikt tagit över det från motsvarande ord i tyskan, Geisterfahrer. Även Falschfahrer används där. I engelskan används wrong-way driver, eller ghost driver (även om förare som inte syns). 

Ett ord som spökförare kan behövas t.ex. när man i radion går ut med varningsmeddelanden i trafiken. Ordbildningen kan diskuteras, men i brist på andra etablerade uttryck kan det fungera. Eftersom ord som ghost driver och spökförare ibland också har andra betydelser, t.ex. inom dataspelsvärlden, bör uttrycket tills vidare förklaras första gången det används t.ex. i en text.

Slutligen en vits om spökförare. En man kör längs motorvägen, och på radion kommer ett trafikmeddelande: ”Varning, en bil kör mot körriktingen på motorvägen.” Mannen säger då till sin medpassagerare: ”Vadå en, det är ju flera hundra.” Vitsen är faktiskt sann; i Münchentrakten ringde 2006 en kvinna till polisen och klagade på mängder med spökförare (källa: tyska Wikipedia).

Uppdaterad 20 mars 2014