• Huvudmeny

oktober, 2007

Striplit

Bekännelselitteratur kallades det på 1970-talet, men handlade då mer om kvinnliga verk som Erica Jongs ”Rädd att flyga” och Sun Axelssons ”Drömmen om ett liv”.

Skönlitteratur som blandar självbiografiska och fiktivt självbiografiska inslag är inget nytt, men på senare tid har genren fått en nytändning och det har skrivits många spaltmeter om t.ex. Maja Lundgrens och Daniel Sjölins senaste böcker, ”Myggor och tigrar" och ”Världens sista roman”.

En term för denna typ av litteratur, som på kort tid spritts i medierna, är striplit. Det anspelar förstås på det för några år sedan lanserade chiclit, d.v.s. skönlitteratur för unga, moderna kvinnor. Strip refererar till det nakna och självutlämnande.

Så här skrev Lisbeth Larsson i Dagens Nyheter 21 augusti 2007: ”Maja Lundgrens och Daniel Sjölins nya böcker är exempel på litteratur som förbryllat läsare och kritiker. Det ser ut som självbiografi, men är något annat. Roman? Faction? Nej, Lisbeth Larsson ser en ny genre födas: Strip-lit. [...] Litteraturteoretikerna har haft fullt upp med att definiera detta nya litterära fenomen, som växt allt snabbare under de senaste decennierna. Det ser ut som självbiografier, men är något annat. Samtidigt som den nakna sanningen tycks naknare än någonsin leker författarna fräckt med genrens löfte om sanning. Vanligtvis är det mera tease än strip.”

Uppdaterad 20 mars 2014