• Huvudmeny

maj, 2007

Taggmoln

Ett ord som blivit vanligt den senaste tiden är taggmoln, av engelskans tag cloud. Även etikettmoln förekommer, men taggmoln är än så länge mer etablerat. 

Taggmoln kan beskrivas som en grafisk illustration av populära taggar och nyckelord på en webbplats eller webbtjänst. Taggar (av eng. tag ’etikett’) är t.ex. uttryck som folk söker på eller som objekt märkts upp med. Det rör sig många gånger om foton, filmer och musik. De populäraste taggarna får ofta större textgrad men kan också vara fetade eller ha annan färg än övriga taggar. Det som är populärast lyfts då fram även när man behåller en alfabetisk ordning av taggarna. Ledet moln beskriver bara att den grafiska uppställningen av märkorden i regel ser lätt kaotisk ut, med olika ord- och radmellanrum, textgrader etc. Lite konturlöst, som ett moln.

För exempel på taggmoln, se t.ex. fotowebbplatsen Flickrlänk till annan webbplats och bloggwebbplatsen Technoratilänk till annan webbplats. Läs mer om taggmoln på engelska Wikipedialänk till annan webbplats.

Uppdaterad 20 mars 2014