• Huvudmeny

september 2011

Uggling och plankning

Har du plankat eller ugglat på sistone? Då är du trendigare än du anar.

Men språkutvecklingen är förrädisk; planka betyder i det här sammanhanget inte att tjuvåka på tunnelbanan, och att uggla är något mer än att bara sitta och hänga.

Plankningen kom först. Plötsligt började bilder spridas på internet på människor som låg raklånga på smala plankor, räcken och grenar, ju farligare desto bättre. Riktigt omtalad blev den märkliga trenden inte förrän den resulterade i ett dödsfall – en ung man i Australien ramlade ner från en balkong och dog när han var i färd med att planka. Läs mer i UNTlänk till annan webbplats.

Då verkar uppföljaren uggling lite mindre riskfylld. Att uggla är helt enkelt att klättra upp någonstans, sätta sig på huk för att likna en uggla och stirra rakt fram. Bildbevis erfordras naturligtvis, och bilden ska helst publiceras tillsammans med en bild på en riktig uggla i liknande miljö. 

Kanske är uggling en naturlig utveckling av det som Dagens Nyheter har kallat årets hetaste trend bland ”urbana, trendkänsliga människor”, nämligen fågelskådning (DN Söndag 22/5 2011). I dessa tider av miljöförstöring och avskogning gör man bäst i att vara sin egen uggla. 

Uppdaterad 20 mars 2014