• Huvudmeny

januari 2012

Vattkoppsparty och vattkoppsgodis

När jul- och nyårsfesterna är över behövs nya ursäkter för att få ställa till med kalas. I flera länder, däribland Sverige, sprids en inte särskilt hälsosam trend, nämligen vattkoppspartyt.

Företeelsen, som varit känd bland småbarnsföräldrar i flera år, går helt enkelt ut på att man ställer till med kalas och bjuder in barn som har vattkoppor för att de ska smitta de friska gästerna. Naturligtvis är alla inblandande föräldrar helt med på noterna; syftet är att smitta barnen med vattkoppor vid en lämplig tidpunkt för att sedan ha det överstökat. Ett försök att få kontroll över det så kallade livspusslet, med andra ord.

I USA har man gått ett steg längre. Föräldrar som vill vara riktigt säkra på att barnet ska smittas av vattkoppor kan på nätet beställa vattkoppsgodis som innehåller viruset. Målgruppen tycks främst vara föräldrar som har en skeptisk inställning till vaccination, eftersom alla barn i USA måste vaccineras mot vattkoppor innan de börjar i förskolan – om de inte redan haft sjukdomen, vill säga.

Statsepidemiolog Annika Linde säger till tidningen Metrolänk till annan webbplats att fenomenet är ”fullständigt omdömeslöst”. Även vattkoppspartyn ska man vara försiktig med, då en stor mängd virus kan göra barnet sjukare än det annars skulle ha blivit. Särskilt små barn riskerar att drabbas hårt eftersom de inte har ett fullt utvecklat immunförsvar. Dessutom är det straffbart att skicka vattkoppsvirus med posten, enligt en artikel i Aftonbladetlänk till annan webbplats. Kanske bäst att hitta andra teman för vinterns samkväm, alltså. 

Uppdaterad 20 mars 2014