• Huvudmeny

maj 2012

Visukal

Visukal är en musikal för teckenspråkiga. Ordet är en sammansättning av orden visuell och musikal och anspelar på att teckenspråket är ett visuellt språk som uppfattas med ögonen.

Tillsammans med sång, dans och musik ingår det svenska teckenspråket i scenframförandet, och betoningen ligger på det visuella uttrycket. 

Den första visukalen – världens första enligt arrangörerna – uppförs på Örebro länsteater och spelas under en månads tid mellan 5 maj och 2 juni 2012. ”Fame – Visukalen”länk till annan webbplats är enligt arrangörerna ”en sinnlig, visuell explosion med 33 medverkande på scenen inklusive en åttamannaorkester”. Ensemblen består av döva, hörande och hörselskadade artister från Riksteatern och Örebro länsteater samt av ett antal unga amatörer.

Att använda en fast scen under en månads tid är ovanligt i teckenspråkiga sammanhang. Vanligtvis brukar teaterensembler få resa land och rike runt för att möta den teckenspråkiga publiken. Nu räknar arrangörerna med att personer som inte normalt tittar på teckenspråkig scenkonst ska komma till Örebro för att se föreställningen. Det har säkerligen att göra med att Örebro år 2010 utropade sig till teckenspråkshuvudstad i Europa.

Läs mer hos Riksteaternlänk till annan webbplats

Uppdaterad 20 mars 2014