• Huvudmeny

2002

Bara förnamnet

"Det är bara förnamnet" säger många när de tycker att ett visst uttryck är alltför svagt och otillräckligt som omdöme om något. Om en konsert med Jerry Lee Lewis skriver Borås Tidning: "Här vräker han fram klassiker på klassiker i ett rasande tempo. Tufft är bara förnamnet."

Man kan leka lite med bildspråket som i följande passus om bandyspelaren Patrick Södergren, som gjorde många mål i en match: "Effektiv var bara förnamnet. Södergren var efternamnet."

Följande kritik mot CSN, som sägs håva in stora pengar på påminnelseavgifterna, är onekligen en bildkrock, men den kan ju vara medveten: "Det ligger alltså i myndighetens intresse att folk hamnar efter med betalningarna. Det är det jag misstänkt hela tiden. Det är stor skandal. Kafka är bara förnamnet."

Motsvarande uttryck finns också i norskan och tyskan. Om moderna hund- och kattutställningar sägs exempelvis på en schweizisk webbplats: "Haarspray ist nur der Vorname!"

Däremot har vi inte hittat något sådant uttryck i engelskan. Där finns dock en liknande överförd användning av middle name för att ange att någon har en viss karaktärsegenskap i hög grad, till exempel "Loyaltyismymiddle name".

Uppdaterad 05 maj 2014