• Huvudmeny

november, 2004

Klicka

Klicka har fått en ny betydelse. Enligt ordböckerna har det fyra betydelser: sätta en klick (exempelvis färg eller smör i stekpannan); ge ifrån sig klickljud; trycka på musknapp; inte fungera. 

Men märkligt nog kan klicka numera också betyda 'fungera'.  ”Det klickade bra med Jönsson och Johansson” (om två ishockeyspelare som samspelade bra);  ”Texten gav David Sandström ett extra liv, som i ett tevespel. Det bara klickade till, säger han.”

Betydelsen 'inte fungera', till exempel i ”Här har omdömet klickat”, utgår ifrån att det kan höras ett klickande ljud när man misslyckas med att avfyra ett vapen.

Betydelsen 'fungera' måste vi tacka kungen för. Hans replik ”Det bara sa klick!” när han skulle förklara varför han och hans blivande brud fastnat för varandra har etsat sig fast. Även detta går tillbaka på ett klickande ljud, men här är det fråga om att någon mekanism fungerar, går i lås.

Det kan verka konstigt att ordet klicka nästan alltid fungerar fast det har motsatta betydelser. Det visar hur skickligt vi utnyttjar sammanhanget när vi ska förstå ett ord.

Uppdaterad 05 maj 2014