• Huvudmeny

juni, 2003

Speeddejtning

Att dejta är inne. Och att dejta helt främmande människor är inte längre något fult, en desperat syssla för misslyckade singlar, utan ett trevligt tidsfördriv bland många andra att ägna sin fritid åt.

Därför har också dejtning som fenomen växt lavinartat de senaste åren. Dejta på nätet har vi gjort länge, och dejtningsprogrammen på tv tycks bara bli fler och fler (Meet my folks, The Bachelor, Temptation Island, Blind date, Harem m.fl.).

I spåren av detta har nu också en rad dejtningsföretag dykt upp för att erbjuda oss dejtning i diverse former och kanaler. Målgruppen är singlar i karriären som inte har tid, lust eller ork att gå ut på krogen och ragga. Företaget sköter arrangemanget runt dejten och hjälper även parterna att etablera en senare kontakt om det visar sig att intresse uppstår.

Några exempel på populära och aktuella dejtningsformer:
Speeddejtning går ut på att män och kvinnor sitter mitt emot varandra två och två vid ett långbord och pratar. Efter t.ex. fem minuter flyttar så alla ett steg och en ny snabbdejt tar vid.

Textdejtning eller sms-dejtning innebär att ett sms från dejtningsföretaget leder dig till kvällens första dejt på t.ex. en bar. Efter någon timme kommer ett nytt sms där ni ombeds förflytta er till nästa bar, där ni båda har nya dejter som väntar. I ännu ett senare sms får ni adressen till kvällens stora efterfest, med möjligheter till många nya kontakter.

Middagsdejtning är stora middagsbjudningar för singlar, ofta rätt uppklädda sådana, där t.ex. alla män efter huvudrätten byter bord för att få nya bordsdamer till efterrätten. Minst fyra bordsdamer brukar utlovas på en kväll.

Språklig kommentar: Stavningendejt är bättre än date, i synnerhet vid avledningar och böjningar som dejta och dejtning. I de fallen skulle det se konstigt ut med data, datea, datning, datening. Och hur skulle de uttalas? Det är lika rimligt att skriva dejta som tejpa! Obs. även att -ning-formen är den normala i svenskan: bryta - brytning, filma - filmning, boxa - boxning, mobba - mobbning, dopa - dopning etc., liksom alltså dejta - dejtning.

Uppdaterad 20 mars 2014