• Huvudmeny

november, 2003

Taikonaut

Nyligen skickade Kina upp en rymdfarare i rymden och samtidigt lanserades en kinesisk benämning för en sådan person, taikonaut.

Kina ville inte vara sämre än USA och det forna Sovjetunionen, som har skapat varsin benämning, astronaut (1958) respektive kosmonaut (1961), för rymdfarare.

Taiko- går tillbaka på det kinesiska ordet för rymden, liksom kosmo- går tillbaka på det grekiska ordet för rymden. Astro- går tillbaka på det grekiska ordet för stjärna. Efterleden -naut kommer av det grekiska ordet för sjöman, som i sin tur utgår från ordet för skepp.

Dessförinnan fanns det aeronaut (1837), som var benämningen på en person som flög luftskepp, d.v.s. det som ofta kallas zeppelinare. Aero går tillbaka på det grekiska ordet för luft.

Och alla dessa bildningar på -naut går ytterst tillbaka på den antika grekiska myten om argonauterna, hjältar som seglade på skeppet Argo och lyckades hämta hem ett gyllene skinn.

Mindre kända och kanske mera tillfälliga bildningar finns också noterade, såsom internaut 1994 ('person som är ute och surfar på Internet') och hypernaut 1997 ('student som är duktig på tekniska saker och som kan hjälpa andra').

Uppdaterad 20 mars 2014