• Huvudmeny

februari, 2003

Timelleffekten

Konstruktionen -effekt och personnamn har varit produktiv under flera decennier, inte minst i politiska sammanhang. Ett tidigt exempel är Gunnar Hedlund-effekt.

På senare år har sådana bildningar ökat starkt. Westerbergeffekten i 1985 års riksdagsval har fortplantat sig till Alf Svensson-effekten, Mariteffekten, Leijonborgeffekten och Maudeffekten. "I övrigt har partiledarskiften inte lett till något lyft för respektive parti: ingen Leissnereffekt, ingen Leijonborgeffekt, inte heller någon Lundgreneffekt eller Johansson- eller Daléuseffekt liksom inte någon Perssoneffekt" sammanfattar Expressen (19/8 2001).

Men bildningen dyker nu för tiden allt oftare upp utanför den politiska sfären. För ett par år sedan talades det t.ex. om Skugge-effekten: "Nu föds var sjunde bebis med kejsarsnitt. Oroliga läkare skyller på 'Linda Skugge-effekten'. […] Linda Skugge har peppat tjejer att våga kräva kejsarsnitt i sina krönikor i Expressen."

Den aktuella Timelleffekten hänför sig till TV4:s gördetsjälv-program med Martin Timell och innebär ett ökat intresse för att spika hemma. Uttrycket används ibland också med en negativ innebörd: försäkringsbolagen är bekymrade över att människor själva renoverar sina badrum, vilket leder till dyra vattenskador.

Aftonbladet (12/1 2003) siar om framtiden för den här bildningstypen: "Finns det fler effekter från tv tro? Man kan tänka sig Tina-effekten: flingsaltet är alltid slut på Konsum, Sjödin-effekten: det blir rusning till arkeologutbildningen och Aro-effekten: slagsmål bland grannar och arbetskamrater som anmäler varandra för att de liknar fantombilderna i Efterlyst." 

Uppdaterad 20 mars 2014