• Huvudmeny

januari 2014

Ljuslurar

Storhelgerna är över och vi går mot ljusare tider, men än är det många mörka vinterveckor kvar. I Sverige drabbas några procent av befolkningen av det som kallas för årtidsbunden depression, och många fler känner sig allmänt nedstämda och trötta. Det är inte svårt att förstå att många letar efter enkla lösningar: dagsljuslampor, vitamintillskott eller kanske en resa till solen.

I dessa banor tänkte nog grundarna till det finska företaget Valkee, som marknadsför ljuslurar: öronlurar med inbyggda ljusdioder som uppges vara ett alternativ till ljusterapi.

Teorin bakom produkten är att hela hjärnan är ljuskänslig, och att dagsljus har förmågan att tränga långt in i hjärnan. Vid belysning genom örat sägs hjärnaktiviteten öka, och personer som lider av nedstämdhet på vintern mår bättre.

Ljuslurarna har förstås uppmärksammats i många hälsotidningar, och företaget arbetar flitigt med att marknadsföra sin snilleblixt. Men produkten ifrågasätts av många forskare. Bland annat har företaget bakom ljuslurarna kritiserats av Skepsis, en finsk förening mot pseudovetenskap.

Ljuslurarna behöver alltså beforskas mer för att man säkert ska kunna uttala sig om deras effekt. Det enda man med viss säkerhet kan uttala sig om är att det tycks ligga något djupt mänskligt i hoppet om att kunna köpa sig till lycka.

Läs en artikel om ljuslurar och kritiken mot dem i Ny tekniklänk till annan webbplats.

Uppdaterad 19 april 2014