• Huvudmeny

november 2013

Twerka

Möjligen är twerka höstens mest uttjatade nyord, men för den som mot förmodan skulle ha missat det torde Fredrik Strages definitionlänk till annan webbplats bäst sammanfatta vad det är frågan om: ”Att ’twerka’ är att skaka sin stjärt tills skinkorna tycks upphäva gravitationen.”

Twerkandet är alltså en dans som, trots att den ingalunda är ny, fick stor uppmärksamhet när den framfördes av före detta Disneystjärnan Miley Cyrus på MTV:s Video Music Awards i augusti. Att twerkandet uppmärksammades på så bred front blev i sin tur en snackis; många påpekade att twerkandet är ett gammalt fenomen inom hiphopkulturen och att det är typiskt för vår tid att det slår igenom stort (och till och med tas upp i Oxford English Dictionary) först när en vit artist gör det i tv

Ordets ursprung är inte helt klarlagt. Möjligen är det ett teleskopord bestående av orden twist och jerk (ungefär ’svänga’ och ’knycka’). Det kan också komma från engelskans work it(pröva att uttala det snabbt, flera gånger i följd!). Men ett ordtwerk har funnits mycket länge i de germanska språken och är nära besläktat med både engelskans thwart och svenskans tvär.Ordet går också fint att både uttala och böja på svenska och kanske kommer det i framtiden med i SAOL, som Kristin Lundell förutspåddelänk till annan webbplats i Svenska Dagbladet.

Uppdaterad 20 mars 2014