• Huvudmeny

oktober, 2003

Manga, anime

I samband med att den japanska tecknade filmen Spirited away haft premiär på svenska biografer, har också de japanska beteckningarna manga och anime blivit bekanta för den breda allmänheten.

Manga kallas japanska tecknade serier. De har drygt 1 000 år gamla rötter i bildrullar och träsnitt. Dagens mangaserier är i regel svartvita och kombinerar våld, poesi och symbolik på ett för västerländska läsare ovant sätt. De blandar realism med både karikatyr och den tecknade filmens bildspråk och har ofta en filmisk struktur med långa, ordlösa sekvenser. Manga säljs i miljonupplagor och Japan är i dag världens största producent av tecknade serier.

I Japan kallas all tecknad film för anime (av animation). I västvärlden används både anime och manga som beteckning för just japansk tecknad film. Det rimliga är dock att använda manga om serierna och anime om filmerna. Att de båda orden blandas ihop är inte så konstigt, eftersom de tecknade filmerna ofta bygger på eller är starkt inspirerade av serietidningarna. Anime skiljer sig starkt i både formspråk och handling från västerländsk tecknad film och kan rikta sig såväl till barn som vuxna. Många gånger är filmerna våldsbetonade. Den första animefilmen som fick större spridning i väst var Akira (1988).

Orden böjs lämpligen en manga, mangan, flera mangaserier (eller mangor), mangaserierna (eller mangorna) respektive en anime, animen, flera animefilmer (eller animer), animefilmerna (eller animerna).

Vi får i dag fler lånord från japanskan än från t.ex. tyskan, och till sushi, karaoke, bonsai, karate och andra ord har nu alltså sällat sig två nytillskott.

Uppdaterad 20 mars 2014