• Huvudmeny

mars 2014

Uppskjutare

Är du en uppskjutare? Nej, det handlar inte om nyårsraketer, champagnekorkar eller gevärshagel, utan det som med ett krångligare ord brukar kallas för att prokrastinera.

Ordet kommer från latinets pro crastinus, ’till morgondagen’. Uppskjutaren lämnar det mesta, oavsett vad det gäller, till sista sekunden. Det kan röra allt från skoluppgifter till att betala räkningar till att renovera huset.

Att skjuta upp till morgondagen det man kan göra i dag är väl något som alla ägnar sig åt ibland, men enligt en aktuell bok av författarna Alexander Rozental och Lina Wennersten finns det många som gör uppskjutandet till en livsstil. Enligt dem kan förklaringen hittas i människans utvecklingshistoria: i vår tidiga historia var det viktigt att undvika allt som kunde vara farligt för oss. Ångesten finns kvar i dag och rör nu sådant som inte direkt hotar våra liv, men som ändå kan kännas jobbigt och svårt.

Det finns tecken som tyder på att uppskjutarna blir allt fler i dagens mediebrus: i kontorslandskapet, med ständiga mejl, telefonsamtal och sms, kan det vara svårt att ägna sig åt en sak i taget och verkligen göra uppgiften klar innan man går vidare till nästa. ”I mediebranschen finns det gott om deadlineromantiker”, säger författaren Lina Wennersten – och ger oss därmed ännu ett nyord i tiden.

Uppdaterad 14 april 2014