• Huvudmeny

juli 2014

Ledarhäst

Har du hört talas om ledarhästar? Nej, det handlar varken om extra snabba deltagare i travlopp eller om ledardjuret i en hästflock. Det handlar om miniatyrhästar som alternativa hjälpmedel för blinda och synskadade.

Fenomenet ledarhäst verkar hittills vara oprövat i Sverige, men i USA förekommer det. Föreningen Guide Horse Foundation skriver på sin webbplats att man arbetar för att erbjuda ett säkert, kostnadseffektivt och pålitligt alternativ till ledarhundar för synskadade.

Målgruppen för ledarhästar är synskadade som av olika skäl inte kan eller vill ha ledarhund, men som ändå vill ha ett djur som hjälpmedel. Några fördelar med ledarhästen är att den ofta lever längre, att den inte behöver bo inomhus och att den kan användas även av den som är allergisk mot hundar.

I Sverige finns alltså hittills inga ledarhästar – såvitt vi vet – däremot finns både ledarhundar och servicehundar. Skillnaden mellan dem är att ledarhunden arbetar åt förare utan ledsyn, medan servicehundens förare har funktionsnedsättning eller medicinska diagnoser.

Uppdaterad 03 juli 2014