• Huvudmeny

augusti 2014

Spontansport

En sakfråga som Miljöpartiet försökt lyfta i den politiska debatten är möjligheten till spontansport, eller spontanidrott som det ofta också kallas. Men vad är det?

fotboll

Spontansportar gör man på anläggningar som är öppna för allmänheten.

Jo, spontansport är oftast en benämning för sportutövande på sport- och fritidsanläggningar som står öppna för allmänheten. Som en fotbollsplan i ett bostadsområde, eller en offentlig skejtpark. Du som under din uppväxt spelade fotboll med kompisarna på den närliggande fotbollsplanen utövade alltså spontansport, även om du inte visste det då. Ordet är långtifrån nytt, men det har ökat i användning på senare år.

Satsningen på fler möjligheter till spontansport har blivit ett viktigt grepp i kampen mot elitsatsningarna i barn- och ungdomsidrotten. För att sporta, i synnerhet i en riktig sportanläggning, tvingas många i dag gå vägen genom elitsatsande idrottsföreningar – där de flesta inte får vara med. Som en motvikt till det vill till exempel flera kommuner i dag hålla sporthallar och sportanläggningar öppna även för unga som inte är med i någon förening. Mer spontansport åt folket med andra ord!

Uppdaterad 14 augusti 2014