• Huvudmeny

December 2014

Robotjournalistik

Vem blir först med nyheten? Snart är det troligare att det är en robot än en mänsklig journalist.

Den så kallade robotjournalistiken väckte stor uppmärksamhet tidigare i år när ett datorprogram var först ut med en notis i LA Times om en jordbävning utanför Kaliforniens kust. Artikeln publicerades endast tre minuter efter incidenten.

Programmet som skapats av journalisten och programmeraren Ken Schwencke kan automatiskt generera en kort artikel så fort en tillräckligt stor jordbävning inträffat. Mjukvaruroboten kallar han Quakebot och den är programmerad att extrahera data från U.S. Geological Survey och därefter stoppa in dem i en förskriven textmall. Liknande program används för börsrapporter och matchreferat.

En svensk studie visar att mjukvarurobotar inte bara är snabbare utan också objektivare än vanliga journalister när de skriver matchreferat. Ett referat från en robot uppfattades i undersökningen som mer informativt och det upplevdes som mer trovärdigt och objektivt – men också tråkigt.

Programmen som genererar den här typen av text blir bättre och bättre och kommer till viss del att kunna ersätta en del journalistik. Forskare liknar utvecklingen inom journalistiken med robotiseringen inom tillverkningsindustrin och tror att cirka hälften av dagens journalistik i vissa tidningar redan i dag skulle kunna automatiseras.

Läs mer


Uppdaterad 05 december 2014