• Huvudmeny

januari 2015

Mooc

Moocar, eller öppna nätkurser på svenska, har blivit ett mycket populärt alternativ till traditionella universitetskurser.

En växande trend bland universitet och högskolor världen över är att erbjuda öppna och fria nätkurser. En sådan kurs kallas på engelska MOOC, massive open online course. På svenska används ofta öppna nätkurser, men mooc har blivit ett så etablerat uttryck att det i allmänhet används också på svenska: en mooc, flera moocar. Ofta läggs ett förtydligande efterled till: mooc-kurs.

Det är framför allt prestigeuniversitet som valt att sprida kvalitetskurser med kända föreläsare till allmänheten på detta sätt. Till Karolinska institutets nätkurser anmälde sig i höstas till exempel hela 70 000 personer. Till skillnad från universitetsföreläsningar som läggs upp på Youtube är dessa nätkurser paketerade som särskilda tjänster där deltagarna har åtkomst till lärarkommentarer och diskussionsforum. Kurserna är normalt gratis, men deltagare kan få betala för tilläggstjänster som litteratur, lärarhandledning och utbildningsbevis.

Läs mer


Uppdaterad 20 januari 2016