• Huvudmeny

juni 2015

Superhundraåring

Vi mår bättre och lever längre. Då är det klart att vi måste ha ett ord för de som stannar med oss längst: superhundraåringarna är de som har klarat sig över 110-årsstrecket.

I dag beräknas 300–450 superhundraåringar finnas i världen, men bara 47 finns kartlagda. Av dessa är 45 kvinnor och 2 män. Utöver det mönstret tycks det vara lite godtyckligt vem som lever superlänge; en del har levt efter regeln om måtta och har ätit, druckit och motionerat lagom mycket, andra har snaskat godis och rökt som borstbindare. Här finns de med bakgrund i överklass och extrem fattigdom, i storfamiljer och barnlösa familjer. Det här med att hitta receptet till ett långt liv tycks vara en utmanande uppgift.

Den engelska motsvarigheten till superhundraåring är supercentenarian. Ordet har funnits ända sedan 1800-talet, och forskning har länge gjorts på superhundraåringarna. Förutom att de lever länge är superhundraåringarna också relativt förskonade från vanliga ålderssjukdomar som stroke, demens och cancer. Den äldsta dokumenterade superhundraåringen Jeanne Calment blev 122 år och 164 dagar gammal. Hon dog 1997.

Läs mer

Lunds universitet, ”Inget enkelt recept för att bli superhundraåring”

länk till annan webbplats

Uppdaterad 20 januari 2016