• Huvudmeny

December 2015

Obror

Att vara obror är att vara motsatsen till bror eller kompis, det vill säga taskig.

Ett ord som har några år på nacken och som fått tilltagande spridning på nätet och i talat språk är obror. Det används flitigt i sociala medier, kanske mest på Instagram och mikrobloggen Twitter, där hashtaggen #obror är vanlig. Ett par typiska meningar kan vara: ”Mamma är så obror så att hon väcker mig nu” och ”Bara drar utan att säga hejdå, så obror”. Obror betyder alltså ’taskig, okamratlig, osolidarisk’.

När och hur det kommer sig att uttrycket fick fäste i språkbruket är svårt att svara på, men klart är att obror numera har många användare, inte minst bland barn och unga, och att det har florerat i olika nätforum åtminstone sedan 2009. Det används mest som adjektiv men förekommer ibland även som substantiv: ”Jag har blivit kallad en riktig obror.”

Som adjektiv kan det också beskriva företeelser, och det är vanligt att ordet föregås av ett förstärkningsord av något slag: ”Den här dagen är så sjukt obror.”

Att substantiv börjar användas adjektiviskt är inte helt ovanligt, vilket vi ser i uttryck som släkt (en släkt » vara släkt) och tabu (ett tabu » vara tabu). Precis som för obror används de nästan bara predikativt (ngn/ngt är obror), inte gärna attributivt (en obror person/sak).

Varifrån användningen av obror kommer är oklart, men man kan jämföra med ett äldre bruk av broder, liksom av brother i engelskan, för ’kamrat, närstående person’. Det ser vi i hälsningsfrasen bästa broder liksom i det sentida engelska ordet bromance, ’manlig ömsint vänskap’. Samtidigt tycks nu ett motsvarande bror med betydelsen ’kamratlig’ vara på stark frammarsch: ”Fett bror av honom ändå.”

Uppdaterad 20 januari 2016