• Huvudmeny

Januari 2016

Cosplay

Maskeradliknande cosplayevenemang har blivit en självklar del av vårt kulturliv, även i Sverige.

Grupp med människor utklädda till katter.

Deltagare vid ett cosplayevenemang i London. Foto: Mostphotos

Cosplay är en produkt av japansk populärkultur, men ändå långt ifrån begränsat till Japan. Runtom i världen anordnas regelbundet internationella cosplayevenemang av olika slag, och cosplaykulturen har också fått stor spridning globalt genom olika sociala nätverk.

Under de här cosplaysammankomsterna klär deltagarna ut sig för att likna en rollfigur hämtad från anime (japansk film), manga, serietidningar, tv-spel eller liknande. Ofta innehåller de här träffarna också ett tävlingsinslag, där den cosplayare som är mest utseendetrogen sin rollfigur vinner ett pris.

Som företeelse och fenomen är cosplay inget nytt. Men från att tidigare mest ha varit en subkultur, har det de senaste två åren slagit igenom brett i samhället. Medierna rapporterar närmast dagligen om detta kulturfenomen, och man kan bland annat läsa en kurs i cosplay på Folkuniversitetet.

Ordet bildades först på japanska, i formen kosupure, en japansk tolkning av den engelska frasen costume play, ’kostymdrama’. Svenskan har i sin tur lånat in den engelska sammandragningen cosplay, alltså en kortform för costume play.

 

Uppdaterad 21 januari 2016