• Huvudmeny

Vänhippa och hippsexa

När möhippor och svensexor inte längre är lika könsuppdelade, uppstår nya ord för dessa fester.

Ska du eller någon du känner gifta dig? Känns möhippa och svensexa som hopplöst föråldrade koncept? Då kanske du i stället ska planera för en vänhippa, henhippa, vänsexa eller unisexa, vilket är olika benämningar för samma sak, nämligen modernare och inte lika könsuppdelade fester där inte enbart kvinnor firar den blivande bruden och inte bara män firar brudgummen. Kanske är paret samkönat, kanske är brudens närmaste vän en man – eller så ser man bara inga skäl att utesluta kvinnor från svensexan och tvärtom.

Det kan vara på sin plats att påpeka att ingenting i själva orden svensexa och möhippa automatiskt innebär att dessa tillställningar skulle vara könssepararerade. Det handlar ju om att vännerna samlas och firar en sven respektive mö, det vill säga en (fortfarande) ogift man eller kvinna. Däremot ingår det nog i mångas föreställningar om dessa fester att de är just enkönade. Därför kan det vara praktiskt med ett nytt ord om man vill hålla en fest av ett annat slag, öppet för båda könen och kanske med färre inslag av de aktiviteter som många förknippar med just svensexor och möhippor.

Orden är hittills ganska oetablerade och förekommer mycket sparsamt i tidningstext. På bloggar och i sociala medier är de vanligare: ”Har hon en eller flera nära killkompisar – strunta i möhippa och gör det till en vänhippa istället!” (Nyheter 24, 8 juni 2016); ”Igår passade vi på att överraska henne med en spontan henhippa i samband med att hon skulle lura iväg sin kille på hensexa – och hon blev så himla förvånad!” (Bloggen Ett rum till, 17 juli 2015).

Även varianten hippsexa förekommer, där man alltså helt uteslutit alla benämningar på kön och bara fokuserar på själva festen – som ofta är en gemensam fest för de blivande makarna. Det är en logisk följd av att festdeltagarnas kön blir alltmer oviktigt i sammanhanget.

Säkert blir dessa könsblandade fester och deras benämningar allt vanligare framöver, och det är intressant att konstatera att de i övrigt ganska föråldrade orden hippa och sexa inte bara lever kvar utan genom förändrade normer i samhället också förnyas.

Uppdaterad 28 november 2016