• Huvudmeny

Plogga

Ploggning, att plocka skräp och jogga samidigt, är en samhällsnyttig trend.

Ploggaren Alexandra Lundberg, från facebookgruppen Ploggingdagen - Vi som springer för ett renare Sverige!

”Att plogga – jogga och plocka skräp i grupp – blir allt populärare i landet. Vid Västerås första ploggningsträff samlade man ihop 28 kilo skräp från marken.” Det rapporterade SVT Västmanland i en artikel 10 augusti 2017. Många kommuner, företag och idrottsföreningar har hakat på trenden med ploggning, till förmån för både miljön och folkhälsan.

Stockholmaren Erik Ahlström har pekats ut som den som fött trenden. Han har sedan 20 år tillbaka tagit med en påse på springturen, och uppmanat andra att göra detsamma. Tanken är att renhet motverkar nedskräpning: är det rent på den gata eller i det naturområde människor befinner sig, undviker de att slänga skräp där.

Fenomenet har funnits några år, men som ord har plogga, ploggning och ploggare slagit igenom först i år. Plogga är ett exempel på en ganska vanlig typ av ordbildning, ett teleskopord, där man dragit ihop två ord eller delar av ett längre ord: plocka + joggaplogga. Andra sådana exempel är burka + bikiniburkini och hackare + maratonhackaton.

Läs mer

SVT Västmanland, Jogga och plocka skräp – ploggningen intar Västeråslänk till annan webbplats. Publicerad 10 augusti 2017.

Uppdaterad 07 september 2017