• Huvudmeny

Pepparkaka

Ingenting sprider väl mer julstämning än doften av nybakade pepparkakor. Att blanda starka kryddor i kakan går långt bak i tiden, pipar(kaka) talade vi om redan i fornsvenskan.

Glaserade pepparkakor

Men finns det verkligen, som namnet antyder, peppar i den väldoftande kryddblandningen? Numera är svaret troligen nej; det är nog inte många av årets degar som innehåller peppar. I stället använder man andra kryddor, exempelvis kryddnejlika som ju har en lite pepprig smak och doft.

Har det då någonsin funnits peppar i kakan? Ja, det har det nog. Enligt Cajsa Wargs klassiska bok ”Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber” (1755) ska man i ”pepparkaka med såcker och honing” utöver ingefära och pomeransskal tillsätta ”peppar efter behag”. Och i ”pepparkaka med af brun sirap” ingår ”lite stött kryddpeppar”.

Men sanningen är nog den att man förr inte var så noga med vad man kallade peppar. Det kunde ofta beteckna något starkt och kryddigt över huvud taget.

Uppdaterad 01 december 2017