• Huvudmeny

Tankspridd

Tankspridd är inte bara en lustig ordbildning, det är möjligen också en egenskap med oförtjänt dåligt rykte.

Tankspridd är enligt Svenska Akademiens ordbok en egenskap hos en person ”som inte kan hålla tankarna samlade på det näraliggande”. Tankarna samlas alltså inte utan sprids åt olika håll; det är så man får förstå den lite märkliga ordbildningen. De flesta ordböcker förklarar egenskapen med synonymer som disträ och förströdd. Men är det verkligen alltid så tankspriddhet ska betraktas? Kanske inte, om man i stället tänker på det som en förmåga till koncentration och att tänka på flera saker samtidigt.

I artikeln ”Det är mänskligt att glömma” (Universitetsläraren 2014) säger Johan Rapp, kommunikationskonsult och grundare av de Tankspriddas Riksförbund, att ”tankspriddhet är en fin och mänsklig egenskap, som visar på en förmåga att leva i våra inre tankar och koncentrera oss djupt.” Han menar att tankspridda kritiseras på felaktiga grunder. Problemet ligger snarast i de effekter som tankspriddhet i undantagsfall kan få. ”Som i fallet där någon glömde en dammsugare i ett kärnkraftverk, ett misstag som kostade en miljard att reparera” – ett drastiskt exempel som lyfts fram i samma artikel.

Många blir irriterade på tankspridda personer. Men nästa gång du träffar någon som är tankspridd ska du alltså intressera dig mer för vad personen tänker på och mindre på det som råkar falla i glömska.

Läs mer

Artikeln ”Det är mänskligt att glömma”länk till annan webbplats i Universitetsläraren nr 13/2014

Uppdaterad 12 juli 2016